A képzőművészet-terápia egy olyan kiegészítő terápiás irányzat, melynek elsődleges kommunikációs eszköze maga a képzőművészet. Ez nem azt jelenti, hogy itt műalkotások születnek, (természetesen ez is megtörténhet) kommunikációs jellege miatt rajztudás, előzetes művészeti tapasztalat nem szükséges hozzá.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy vannak olyan érzések és gondolatok, melyeket szavakkal kifejezni szinte lehetetlen. A képzőművészet-terápia nonverbális technika révén segít a kifejezésben, hiszen oda ér el, ahova a szavak nem. Fejlődésünk során előbb gondolkodunk képekben, mint szavakban, művészetterápiával pedig ezen gyökerekig nyúlunk vissza.

Célja többféle lehet, mindenekelőtt említeném az alkotófolyamat gyógyító erejét, hiszen a legtöbb alkotófolyamat relaxáció, kikapcsolódás, melynek eredménye pedig önbizalommal, büszkeséggel tölt el. Az elkészült képek felismerések forrása lehet, ezáltal segíthet az önismeret fokozásában. Segítheti az érzelemkifejezés, illetve kommunikáció fejlődését. 

Művészetterápia